De algemene voorwaarden voor onze huiselijke opvang
Artikel 1: Definities
1.1 De opvang: De naar Nederlands recht opgerichte opvang, ingeschreven bij de kamer van koophandel en geregistreerd in het handelsregister.
1.2 De opdrachtgever: De natuurlijke persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, met wie de opvang een overeenkomst heeft gesloten.
1.3 De overeenkomst: Iedere tussen de opvang en de opdrachtgever, zowel mondeling als schriftelijk, tot stand gekomen overeenkomst, waarmee de opvang zich verbindt tot het opvangen van de hond van de opdrachtgever.
1.4 De hond: Het dier waarvoor de overeenkomst wordt afgesloten.
Artikel 2: Toepasselijkheid en totstandkoming
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn bij uitsluiting van enige andere algemene voorwaarden van toepassing op alle rechtsverhoudingen (toekomstige daaronder begrepen) tussen de opvang en de opdrachtgever.
2.2 Deze algemene voorwaarden zijn tevens bedongen ten behoeve van de bij de uitvoering van de opdracht betrokken personen.
2.3 De overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de inhoud, aard of strekking van de verleende opdracht voortvloeit dat deze voor een bepaalde tijd is aangegaan.
Artikel 3: Aanvaarding en uitvoering overeenkomst
3.1 Alle opdrachten worden geacht uitsluitend te zijn gegeven aan en worden uitsluitend aanvaard door of namens de opvang. De werking van artikel 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
3.2 Onverminderd het overigens in de wet bepaalde kan de opvang de overeenkomst te allen tijde door opzegging doen eindigen, mits dat gebeurt met inachtneming van een, gelet op de omstandigheden, redelijke termijn.
3.3 De opdrachtgever is bij beëindiging van de overeenkomst verplicht de vergoeding te betalen voor de tot het moment van beëindiging verrichte werkzaamheden.
3.4 De opvang voert opdrachten uitsluitend uit ten behoeve van de opdrachtgever. Derden kunnen hieraan geen rechten ontlenen.
3.5 Tenzij in de overeenkomst uitdrukkelijk anders is bepaald, betreffen de werkzaamheden van de opvang een inspanningsverbintenis. De opvang geeft derhalve geen garantie omtrent het bereiken van het beoogde resultaat.
3.6 De opvang zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.
3.7 De opdrachtgever dient op tijd te komen binnen de geldende breng- en haaltijden en volgens afspraak, in verband met de voor de hond gereserveerde tijd. Overeenkomsten welke niet, of niet geheel, kunnen worden uitgevoerd omdat opdrachtgever te laat is verschenen, kunnen geen wanprestatie zijdens de opvang opleveren.
3.8 In het geval dat de hond tijdens de uitvoering van de overeenkomst directe (medische) hulp nodig heeft, is de opvang bevoegd een dierenarts in te schakelen. Alle door de opvang, in het kader te maken kosten, komen voor rekening van de opdrachtgever.
Artikel 4: De te verstrekken informatie en meerwerk / wijzigingen
4.1 De opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle informatie, waarvan de opvang aangeeft dat deze noodzakelijk is of waarvan de opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze nodig is voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig en in ieder geval uiterlijk bij het afleveren van de hond, aan de opvang wordt verstrekt. Indien deze gegevens niet tijdig zijn verstrekt behoudt de opvang zich het recht voor de uitvoering van de overeenkomst op te schorten.
4.2 Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke afronding daarvan noodzakelijk is om af te wijken van hetgeen waartoe door de opdrachtgever opdracht is gegeven, bijvoorbeeld omdat gezondheidsbelangen van de hond naar het oordeel van de opvang zulks vorderen, is de opvang gerechtigd daartoe over te gaan zonder toestemming van de opdrachtgever.
4.3 In geval van door de opdrachtgever gewenste toevoegingen of veranderingen in het overeengekomene, komen de hiermee in verband staande extra kosten voor rekening van de opdrachtgever. De opvang zal de opdrachtgever tijdig informeren over de noodzaak deze kosten door te berekenen, tenzij de opdrachtgever deze noodzaak uit zichzelf had moeten begrijpen.
4.4 Indien na het sluiten van de overeenkomst kostprijsverhogende omstandigheden ontstaan of aan het licht komen, welke op grond van door hem onjuist verstrekte gegevens, toegerekend kunnen worden aan de opdrachtgever, komen de extra kosten voor zijn rekening, tenzij de opvang de onjuistheid van de door de opdrachtgever verstrekte gegevens, vóór vaststelling van de prijs behoren te ontdekken. De opvang zal de opdrachtgever tijdig informeren over de noodzaak deze kosten door te berekenen.
4.5 Zonder daarmee in gebreke te komen, kan de opvang een verzoek tot wijziging van de overeenkomst weigeren indien nakoming van de gewijzigde overeenkomst in redelijkheid niet van hem kan worden gevergd.
4.6 Overeenkomsten die strekken tot meerwerk vinden, behoudens het bepaalde in het overige van dit artikel, plaats in overleg en worden zoveel mogelijk schriftelijk vastgelegd.
Artikel 5: Annuleringsvoorwaarden
5.1 De opdrachtgever kan de overeenkomst uitsluitend annuleren overeenkomstig de voorwaarden in dit artikel.
5.2 Annuleren voor dagopvang geschiedt kosteloos indien dit plaatsvindt uiterlijk 24 uren vóór de overeengekomen datum en tijdstip van het brengen van de hond.
5.3 De opdrachtgever is de volledige overeengekomen prijs verschuldigd in geval van annulering binnen 24 uren vóór de overeengekomen datum en tijdstip van de dagopvang.
5.4 In de hoogseizoenen* geldt voor afmelden van dagopvang een periode van 28 dagen (4 weken). Onder hoogseizoenen vallen de schoolvakanties en feestdagen.
5.5 De opdrachtgever is de volledige overeengekomen prijs verschuldigd in geval van annulering binnen 28 dagen vóór de overeengekomen datum en tijdstip van de dagopvang wanneer deze datum in het hoogseizoen* valt.
5.6 Annuleren voor vakanties en weekenden geschiedt zonder extra kosten indien dit plaatsvindt uiterlijk 14 dagen (2 weken) vóór de overeengekomen datum van het brengen van de hond.
5.7 De opdrachtgever is de volledige overeengekomen prijs verschuldigd in geval van annulering binnen 14 dagen vóór de overeengekomen datum van het brengen van de hond voor vakanties en weekenden.
5.8 In de hoogseizoenen* geldt voor afmelden van vakanties en weekenden een periode van 28 dagen (4 weken). Onder hoogseizoenen vallen de schoolvakanties en feestdagen.
5.9 De opdrachtgever is de volledige overeengekomen prijs verschuldigd in geval van annulering binnen 28 dagen vóór de overeengekomen datum van het brengen van de hond voor vakanties en weekenden wanneer deze datum in het hoogseizoen* valt.
5.10 Indien opdrachtgever, zonder mededeling aan de opvang, niet verschijnt op het overeengekomen datum en tijdstip zal de opvang de volledige overeengekomen prijs in rekening brengen.
5.11 Wanneer de aanbetaling niet op tijd wordt voldaan (binnen 14 dagen) vervalt de reservering.
5.12 Aanbetalingen worden nooit terugbetaald, ook niet bij annulering.
5.13 Wanneer opdrachtgever de hond eerder komt ophalen dan overeengekomen, worden alle gereserveerde dagen zoals overeengekomen in rekening gebracht.
5.14 De opvang behoudt zich het recht om van deze rechten af te zien in noodsituaties, welke ter beoordeling zijn van de opvang.
* Onder hoogseizoenen wordt verstaan; Voorjaarsvakantie, Paasweekend, Meivakantie, Hemelvaartweekend, Pinksterweekend, Zomervakantie, Herfstvakantie, Kerstvakantie en Oud & Nieuw.
Artikel 6: Klachten
6.1 De opdrachtgever is op het moment van afhalen van de hond gehouden te onderzoeken of de opvang de overeenkomst deugdelijk is nagekomen en hiervan terstond mededeling te doen aan de opvang. Indien dit onder de gegeven omstandigheden onmogelijk is, dan wel in het geval dat het gebrek op het moment van afhalen onzichtbaar was, is de opdrachtgever gehouden binnen 24 uur na het afhalen van de hond, van een klacht schriftelijk mededeling te doen aan de opvang.
6.2 Indien een klacht van de opdrachtgever door de opvang gegrond wordt bevonden, zal de opvang zorgdragen voor kosteloos herstel van de werkzaamheden. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, dient de opdrachtgever de hond binnen 48 uur na melding van de klacht voor herstel op locatie van de opvang ter zijner beschikking te stellen op een tussen de opvang en de opdrachtgever nader te bepalen tijdstip.
6.3 Indien herstel als bedoeld in lid 2 onmogelijk blijkt, is de opvang ten hoogste aansprakelijk voor teruggave van de door de opdrachtgever, in het kader van de overeenkomst waarop de klacht betrekking heeft, verschuldigde prijs.
6.4 Indien de opdrachtgever van een klacht geen tijdige (schriftelijke) mededeling doet aan de opvang, komen al zijn eventuele aanspraken ter zake te vervallen.
Artikel 7: Opschorting en ontbinding
7.1 De opvang is bevoegd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten of, indien de omstandigheden dat rechtvaardigen, de overeenkomst met directe ingang te ontbinden, indien de opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet tijdig of niet volledig nakomt, dan wel na het sluiten van de overeenkomst de opvang ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de opdrachtgever zijn verplichtingen niet zal nakomen.
7.2 Voorts is de opvang gerechtigd de overeenkomst op te schorten of te ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of ongewijzigde instandhouding daarvan in redelijkheid niet van hem kan worden gevergd. Van dergelijke omstandigheden is bijvoorbeeld sprake indien:
A: De hond agressief blijkt te zijn en dit, gelet op de veiligheid of overige belangen van de opvang, de uitvoering van de overeenkomst voor hem bezwaarlijk / onmogelijk maakt.
B: De hond anderszins onhandelbaar is
C: De hond een (besmettelijke) ziekte blijkt te hebben, waardoor de opvang of andere aanwezige honden gevaar lopen.
7.3 Alle vóór de opschorting en / of ontbinding van de overeenkomst door de opvang gemaakte kosten en / of daardoor geleden schade komen voor rekening van de opdrachtgever.
7.4 De opdrachtgever maakt nimmer aanspraak op enige vorm van schadevergoeding in verband met het door de opvang op grond van dit artikel uitgeoefende opschortings- en ontbindingsrecht.
7.5 Indien de opvang de overeenkomst op grond van dit artikel ontbindt, zijn alle vorderingen op de opdrachtgever direct opeisbaar.
Artikel 8: Prijzen en betalingscondities
8.1 Tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld, betreffen alle door de opvang vermelde prijzen richtprijzen. De opvang is, zonder daartoe in overleg te treden met de opdrachtgever, gerechtigd de door de opdrachtgever te betalen prijs, deze richtprijs te overschrijden en aan de opdrachtgever door te berekenen indien dat in verband met de bestede tijd en / of het gebruik van voor de opdracht benodigde middelen gerechtvaardigd is.
8.2 Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, is de opdrachtgever de overeengekomen prijs middels contante betaling of via een betaalverzoek via Whatsapp verschuldigd, op het moment dat de hond door hem bij de opvang wordt opgehaald.
8.3 Indien betaling middels overboeking is overeengekomen, dient betaling te geschieden binnen de op de factuur vermelde betalingstermijn op de door de opvang voorgeschreven wijze.
8.4 Indien tijdige betaling achterwege blijft, treedt het verzuim van de opdrachtgever van rechtswege in. Vanaf de dag dat het verzuim intreedt, is de opdrachtgever de dan wettelijke rente verschuldigd. De wettelijke rente wordt berekend tot en met de dag dat de openstaande bedragen volledig zijn voldaan.
8.5 Alle redelijke kosten ter verkrijging van door de opdrachtgever verschuldigde bedragen komen voor zijn rekening.
Artikel 9: Aansprakelijkheid en vrijwaring
9.1 De opvang is jegens de opdrachtgever slechts aansprakelijk voor schade welke het rechtstreeks gevolg is van een aan de opvang toe te rekenen tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst, indien en voor zover de schade bij normale vakkennis en ervaring en met inachtneming van normale oplettendheid en wijze van beroepsuitoefening had kunnen worden vermeden.
9.2 Indien de hond als direct gevolg van de verzorging door de opvang komt te overlijden, is de aansprakelijkheid van de opvang beperkt tot ten hoogste de aanschafwaarde van het betreffende dier.
9.3 De aansprakelijkheid van de opvang is in totaliteit beperkt tot het bedrag dat door de opvang daartoe afgesloten aansprakelijkheidsverzekering onder de gegeven omstandigheden uitkeert.
9.4 Mocht de aansprakelijkheidsverzekering om welke reden dan ook niet uitkeren, dan is de aansprakelijkheid van de opvang in totaliteit beperkt tot het factuurbedrag dat de opvang voor zijn werkzaamheden in het kader van de opdracht heeft ontvangen.
9.5 De limiteringen van aansprakelijkheid in dit artikel zijn niet van toepassing indien er sprake is van schade die het gevolg is van opzet of grove schuld aan de zijde van de opvang.
9.6 De opvang is in het geval van aansprakelijkheid uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Voor indirecte en / of gevolgschade is de opvang nimmer aansprakelijk.
9.7 Elke aan de opvang gegeven opdracht houdt de bevoegdheid in om derden in te schakelen en om eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen van hulppersonen mede namens de opdrachtgever te aanvaarden. De toepasselijkheid van artikel 6:67 BW is uitgesloten.
9.8 Onverminderd het bepaalde in artikel 6:89 BW, dient een vordering tot vergoeding van schade uiterlijk twee maanden nadat opdrachtgever de schade heeft ontdekt bij de opvang schriftelijk te zijn ingediend, bij gebreke waarvan het recht op schadevergoeding komt te vervallen.
9.9 Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig blijken te zijn, of vernietigd worden, dan blijft het overige in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing.
Artikel 10: Retentierecht
10.1 Behoudens het geval waarin betaling achteraf is overeengekomen, is de opvang gerechtigd de hond onder zich te houden totdat de opdrachtgever al zijn betalingsverplichtingen uit de overeenkomst deugdelijk is nagekomen. Alle door de opvang redelijk te maken kosten, waaronder de huisvestingskosten en de kosten in verband met het levensonderhoud van het dier, komen voor rekening van de opdrachtgever.
Artikel 11: Toepasselijk recht en geschillenbeslechting
11.1 Op de tussen de opvang en de opdrachtgever gesloten overeenkomsten (toekomstige daaronder begrepen) is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
11.2 Alle geschillen voortvloeiend uit de overeenkomst tussen de opvang en de opdrachtgever zullen uitsluitend worden berecht door de Nederlandse rechter, tenzij de wet dwingendrechtelijk anders voorschrijft of partijen uitdrukkelijk schriftelijk anders zijn overeengekomen.